Wat is leaseback?

Uitleg Franse Leasebackconstructie
De Franse leasebackconstructie werd in 1976 geïntroduceerd door de Franse overheid om de hoeveelheid internationale investeringen in Frankrijk te bevorderen en zelf-caterende accommodaties in de toeristenindustrie te helpen. Frankrijk behoort tot de nummer 1 vakantiebestemming in de wereld met ongeveer 80 miljoen toeristen per jaar.

De 2 belangrijkste criteria voor de ontvangst van het BTW-voordeel van 19,6% bij de Franse Leaseback zijn:

  1. uw huis zelf niet langer te gebruiken dan 182 dagen per jaar;
  2. het hebben van een beheerovereenkomst met een beheerbedrijf.

Het concept van leaseback is dat u een volledig gemeubileerd huis van een projectontwikkelaar koopt (geheel uw eigendom) en het dan voor een specifieke periode wordt verhuurd. Het eerste verhuurcontract gaat uit van 9 jaar met daarna verlenging mogelijk tot 20 jaar.

In ruil voor de tijd dat u uw huis verhuurt, ontvangt u gegarandeerde inkomsten. Soms is mogelijk het huis het hele jaar persoonlijk te gebruiken tijdens de resterende weken dat het niet is verhuurd. Dit hangt af van de projectontwikkelaar waar u uw huis koopt.

LET OP: BIJ DE PURE “INVESTERINGSOVEREENKOMST” IS ER GEEN PERSOONLIJK GEBRUIK, MAAR ZIJN ER KORTINGEN OP DE HUURPRIJZEN.

De Franse Leasebackconstructie is geen “timesharing”constructie.

Dus, wanneer u een Franse leasebackovereenkomst aangaat, koopt u een heel object, dat een echte waarde vertegenwoordigt en uw kapitaal vergroot. Bij timesharing kunt u alleen gedurende een aantal jaren een paar van te voren vastgestelde weken per jaar huren.

BTW-vrijstelling  (u betaalt alleen de prijs ex. BTW)

Op de aankoop van alle nieuwe huizen, die voldoen aan de 2 criteria die zijn genoemd in bovenstaande paragraaf, wordt 19,6% terugbetaald.

Bijvoorbeeld: als de prijs voor een nieuw huis € 119.600,- is, betaalt u € 100.000,- . De btw, in dit geval € 19.600,-, hoeft u niet te betalen en betekent dus direct een financieel voordeel.

Bij deze belastingvrijstelling wordt uitgegaan van een verhuurperiode van 20 jaar

Indien u op een gegeven moment besluit om het object zelf langer dan 182 dagen per jaar te willen gebruiken, voordat de 20 jaar voorbij zijn en u  de leasebackovereenkomst wil beëindigen, dan bent u verplicht gedurende 20 jaar aan de Franse overheid ongeveer 1% per jaar terug te betalen. Bijvoorbeeld, als u een object koopt en een BTW-vrijstelling van € 20.000,- heeft ontvangen en besluit de leasebackovereenkomst na 15 jaar te willen beëindigen, bent u verplicht om € 5000,- aan de overheid terug te betalen (20 jaar BTW minus 5 jaar BTW = € 5000,-).

U kunt uw huis op ieder gewenst moment verkopen

-       Besluit u uw huis te verkopen dan wordt uw woning verkocht met het nog lopende verhuurcontract. Het 1e verhuurcontract loopt 9 jaar.

-       In het geval de persoon aan wie u het huis verkoopt de overeenkomst niet wil voortzetten, bent u verplicht het nog te betalen BTW-bedrag op het moment van de verkoop terug te betalen. Daarbij dient u rekening te houden met een boete van het beheerbedrijf voor het verbreken van de verhuurovereenkomst.

- Na 20 jaar bent u volledig vrijgesteld van terugbetaling van de btw.

Probleemloze manier om een vakantiewoning in eigendom te hebben

Het Franse leaseback-principe biedt de mogelijkheid uw huis te verhuren zonder gedoe. Het beheerbedrijf is verantwoordelijk voor het volledige onderhoud van het object, het meubilair en van de gemeenschappelijke terreinen, zoals tuinen, zwembad, spa, etc.. Het beheerbedrijf is ook verantwoordelijk voor de verhuur van uw object, gedurende uw afwezigheid. Bij een leasebackovereenkomst waarbij de verhuur is gegarandeerd, zal het beheerbedrijf u betalen voor de verhuur, of uw huis nu wel of niet verhuurd is.

Periode  waarin uw huis bezet is

De motivatie om over te gaan tot aankoop van een leaseback-object verschilt van de wens tot pure investering tot het hebben van een vakantiehuis. Bij een Franse leasebackovereenkomst heeft u de keuze tussen pure investering in onroerend goed en een flexibele mix van investering en het hebben van een vakantiewoning met gegarandeerd inkomen.

 

This entry was posted in Fiscaal en Juridisch nieuws and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.